page kunci locker

Saturday, June 4, 2011

ko pembunuh !

Assalamualaikum

" ye ! aku memang jahat.. aku zalim.. aku tak fikir perasaan orang.. aku pembunuh.. penyangak.. perompat.. apa?? ko tak puas ati ngan aku?? tak puas ati mai lah.. ada aku kesah.. "

"aku tak kacu hidup ko.. bukan ko yang bayar zakat aku ! bukan ko yang bagi aku makan minum.. bukan ko yang penat2 cari gji untuk sara hidup aku..  "

"budak tu awek aku.. suka hati aku nak buat apa.. hak aku ! kau siapa nak masuk campur.. baru takat kawan baek die ! "

peh.. ganas tk ayat aku ! hahaha.. opss... nanti ada gak orang guna ayat aku ni untuk saman aku.. naek mahkamah la jawabnya.. dah lah entri sebelum ni ada yang kata nak saman aku.. haha.. opss... ok aku gurau jek.. wakakaka... tapi kalo tol nak saman pun.. jangan saman aku.. saman blog aku.. sebab blog aku yang wat cerita.. bukan aku ! hahaha...

ok.. macam ni.. korang cuba bayangkan.. aku jahat dan aku tak dengar cakap korang.. nasihat korang.. sakit hati tak?? fuh.. kalo aku.. jadi korang.. aku pijak2 dah budak aku nasihat tu.. wakakaka... opss...

ye.. aku jahat.. tapi patut kew ayat kat atas tu keluar?? tak patut kalo bagi aku.. nak tahu kenapa tak patut.. ayat tu hanya untuk orang yang tak nak maju.. tak boleh terima nasihat dan orang yang selfish.. tak nak berkembang.. tak nak maju.. nampak tak 3 dialog tu.. 3 situasi yang sama tapi berbeza..

situasi pertama :

budak ni seorang yang keras kepala.. die suka sakitkan hati orang.. cabar orang.. anggap diri dah beso sangatlah.. anggap cam bagus sangat.. die ni mungkin seorang yang kaki gaduh.. back up baso dan tak pernah kalah.. die tak fikir perasaan orang laen.. anggap die jek btol.. die ni penjenayah beso la senang kata.. hahah

situasi kedua :

budak yang macam ni memang terlebih keras kepala ! memang la orang laen tak bagi ko makan wey.. tak bayar zakat untuk ko ! sebab bukan kewajipan mereka,.. ko  anak orang laen.. bapak / orang yang bertanggungjawab atas ko ler yang akan bagi ko makan.. bayar zakat ko.. ish2..

situasi ketiga :

hah.. yang ni lagi sengal.. pompuan tu baru takat awek ko jek bro.. agak2 ler... lom jadi bini ko dah wat die macam tu.. patut kew?? ce ko fikir.. die ada family r der.. die bercinta ngan ko sebab fikir ko leh jaga die.. sayang dan cinta kat die,.. tapi ko wat die macam tu.. bila membe die masuk campur.. ko marah lak ! lepas tu ko leh guna nama membe die.. burukkan nama membe die untuk jauh dari die.. cari alasan tak munasabah nak putus ! apa punya manusia..

hah.. tu lah antara situasi yang aku nak ulas.. situasi manusia degil.. keras kepala.. penjenayah.. tapi.. ko ce bayangkan.. kalo semua orang dalam dunia ni.. jahat, pembuli.. suka sakitkan ati orang tapi dorang tunaikan kewajipan yang 1.. iaitu SOLAT !

wah.. indahnya.. kenapa aku kata indah.. korang pelik? sebabnya.. kalo kita jahat macam mana sekali pun.. jangan sekali2 kita lupa kewajipan kita sebagai manusia.. solat.. kewajipan yang paling Allah tuntut.. korang bayangkan... orang yang paling jahat dalam dunia ni pun.. minum arak.. tapi die tunaikan solat dengan ikhlas.. ye.. amalan tak diterima sebab die minum arak.. tapi korang tak rasa kew 1 ari nanti sebab solat die yang ikhlas tu.. die berhenti dari minum arak.. die tak jahat lagi.. semuanya kerana SOLAT ! solat lima waktu..

solat itu pencegah dari kamu melakukan kemungkaran.. ye.. kalo korang solat.. korang akan perlahan2 berhenti melakukan kejahatan.. kejahilan..

cikgu aku pernah cakap.. walau sejahat mana pun kita.. jangan sekali2 kita lupa solat kita.. jangan sekali2 tinggal kerana solat itu wajib ! korang tak kan menyesal.. mungkin dengan solat tu.. di akhirat nanti walau korang jahat.. solat tu boleh bantu korang.. tak de siapa yang tahu.. Allah jek tahu..


so.. renung2kan dan selamat beramal (^_^)

p/s : walau jahat mana pun kita.. jangan pernah sekali pun tinggalkan solat.. ok.. dan jangan korang sekali2 hakimi orang laen yang jahat tu die akan masuk neraka.. sebab kita tak tahu.. bende macam tu Allah yang tentukan.. mana tahu.. kat padang masyar nanti tibe2 kita tengok die laju jek lepas tu syurga.. kita jatuh dalam neraka.. sebab dosa kita mengata die.. Allahuakbar.. 


Maaf Sekiranya Entri Hari Ini Kurang Menarik Dan Maaf Juga Sekiranya Ada Terkasar Bahasa Yang digunakan ^_^

11 orang doakan kunci locker berjaya:

syrupmasin said...

aku pegang doe prinsip tuh..jahat mcm mane pon jgt tinggal solat ;)

kunci locker said...

tahu tak pe..solat tu wajib..jgn smpi dah kne soal dlm kubur t bru minta2 nak hidup blk ! erkkk

laskar pelangi said...

ades! pelangi tak membunuh!
=D

.M.E.A.S.M.Y.S.E.L.F. said...

ko ce nak cakap ko dalam situasi ketige ea beb?? ^^ hihi

alyana hamdan said...

hehhee...
tajuk ganas...
rupenye nak cite pasal solat..!!
ye mmg betul..jahat mana pon kite solat tetap yang utama..
:)
.

alyana hamdan said...

hehhee...
tajuk ganas...
rupenye nak cite pasal solat..!!
ye mmg betul..jahat mana pon kite solat tetap yang utama..
:)
.

Cik TeN10 said...

menarik la spe ckp xmenarik !! at least boleh sama2 muhasabah diri kn.. thanks for sharing ya ;)

| cik azeya | said...

betol2. aku jahat. degil. keras kepala hati jantung limpa dan sebagainya. tapi aku tak tinggal solat kecuali. err

Orang Kampung said...

penuh beremosi..
semoga kita tak trgolong dlm golongn trsebut..

Eyda Syahida said...

mak like entry ni nokkkss... hahaha

oppss.. mencarut pulakk.. :D