page kunci locker

Tuesday, May 31, 2011

Tanya Fahmi: Buli, Buli Dan Buli!!!!

Assalamualaikum

sila klik header fahmi ni kalo korang nak join.. !

ok.. sekarang aku nak jawab dulu soalan2 dalam no 4 tu... :

1. apa yang aku faham tentang perkataan buli ye.. Menurut Kamus Dewan edisi-4 buli didefinisikan sebagai perbuatan memdera, mempermainkan seseorang supaya dapat menyesuaikan diri dengan suasana baru. Secara umumnya, buli turut di definisikan sebagi perbuatan negetif oleh seseorang yang lebih kuat kepada mereka yang lemah. Perbuatan ini dilakukan secara berulang kali keatas mangsa dengan tujuan memdatangkan perasaan tidak selesa, aman, tenteram dan harmoni.. ( dapat dari blog ni *klik* ).. so.. apa yang aku faham la.. buli ni perkara atau perbuatan yang memdera atau menyakiti orang laen dari segi lisan ataupun perbuatan.. buli ni perbuatan jahat yang sangat2 tidak disukai ramai.. tetapi sangat disukaan oleh pembuli atau orang yang rasa mereka hebat dan orang yang ada masalah mental / peribadi...

2. pengalaman dibuli atau membuli ye.. haha...

nak bagitahu la.. aku ni selalu membuli di sekolah dulu.. aiyaa.. tak pernah dibuli.. wakakaka... sapa jek la yang berani giler buli aku tu memang makan kaki.. wakaka.. ok2.. aku cerita sikit sebab fahmi ni soh kongsi.. so.. aku kongsilah.. dulu kat skola.. aku ni pelajar paling nakal dan jahat.. kat rumah baek pijak semut pun tak mati.. sebab tu family aku tak tahu aku jahat.. ahahhaha.. aku selalu buli membe2 n cikgu skola aku sendiri.. tapi tak de lah buli sebab nak duit.. aku ni bukan mata duitan or suka makan duit haram.. aku buli soh dorang watkn kerja skola or aku amek barang dorang.. ahahaha.. aku ni jenis relex jek kalo dah amek barang wat sampai dak tu nangis.. lagi2 perempuan.. haha.. lepas tu aku suka melawan cikgu aku.. aku buli cikgu aku.. kalo die baca jek tak de tulis kat papan hitam.. ko jangan harap aku nak salin apa ko cakap cikgu.. aku malas nak dengar.. lagi2 cikgu BI aku.. aku selalu tidur or wat tak tahu jek.. kerja skola die jangan harap aku nak wat.. die sampai cakap kat semua dak skola yang die ajar n cikgu laen yang die tak suka aku sampai ada cikgu panggil aku kembar setan.. haha.. yela.. aku lak suka gaduh2.. panas baran aku ni.. penah jek dak skola tu makan kaki aku.. makan penyepak aku.. korang pesal.. aku tak suka orang kacau or cari pasal.. aku kan kaki buli.. kalo aku jadi bendahari club.. memang giler.. penuh jek kutipan aku sebab aku ni cam along.. tak de yang berani lawan cakap aku.. nak makan penyepak try r lawan.. aku cakap bayar ! bayar ! hahah..

lepas dah abez skola.. aku lak yang dibuli.. sebab aku masuk IPG.. aku ikut cakap mak aku.. die nak aku stdy.. bukan wat hal.. so aku pun jadi dak baek.. lagipun kat sana tempat orang.. aku orang jauh.. membe yang kaki2 aku tak de nak backup.. aku diam jek.. dak2 kelas aku yang laki ni.. suka buli aku sebab aku ni diam jek bila dorang cari masalah.. kacau aku masa aku ngah dok diam2 dalam kelas... conteng kertas aku.. tangan aku.. cam budak2 jek maen conteng2.. barang aku amek suka2 ati jek.. lepas marah kat aku rilex jek.. peh ! kalau kat tempat aku memang aku dah terajang ! aku sabar tak bermaksud aku takut.. tapi tempat orang.. aku jaga adap.. nak buli pun buli r... tapi penat gak bersabar ni.. hahaha

3. kena buli kat skola ea??

ops.. tak tahu la apa aku wat.. sebab aku tak penah kena.. aku yang buli adalah.. haha.. tapi kalau aku ikut hati.. aku balas balik.. aku pijak jek ! jangan cari pasal ngan kepala samseng skola ni ! memang ko makan kaki aku.. aku memang baling die dari tingkat 3 skola aku ! hahahah.. giler kejam.. hahaha.. ops.. jangan takut ngan aku ye.. ni kes dulu.. sekarang dah berubah baek sebab aku nak jadi dak baek.. nak rasa dibuli lak.. wakakak...

4. situasi senior ni.. atoi.. aku ni bukan kaki report mak ayah or report pihak sekolah.. aku akan balas balik.. tak kira dorang lagi besar dari aku kew.. aku tak takut.. asal aku puas ati sebab dapat balas perbuatan dorang.. aku akan wat die takut ngan aku.. die senior akan hormat aku macam aku senior die ! hahah.. ops.. perasaan jahat aku masih tak leh buang.. wakakakak...

5. sebagai ibu bapa ye?? 

aku tak tahu.. hahaha.. lom jadi mak ayah lagi.. tapi aku rasa aku jumpa dak tu dan pihak sekolah.. bukan sebab aku nak saman pihak sekolah.. sebab aku bukan cam mak bapak orang laen yang tak boleh anak kena sentuh.. aku nak anak aku pandai n jadi budak baek tak cam aku.. so.. aku uruskan cara baek.. kalo anak aku salah.. aku marah anak aku.. kalo budak tu salah.. aku nak sekolah amek tindakan yang setimpal dan aku nak jumpa family die.. aku nak soh family die ajar anak die tu.. kalo tak.. bia aku ajar.. sebab aku pun cikgu masa dah ada anak nanti.. insyaAllah.. hahaha...

6. pengajaran..

apa pengajaran yang aku dapat adalah.. buli ni tak baek.. buli ni tak bagus.. buli ni wat kan seseorang jadi takut dan berdendam.. aku tak tahu berapa ramai yang berdendam ngan aku.. tapi memang terus terang aku cakap.. segmen ni bagus.. watkn orang sedar yang membuli ni tak bagus.. membuli ni ramai yang tak suka pada si pembuli.. buli ni menjatuhkan maruah dan persepsi orang kat kita.. pokoknya.. membuli ni tak baek.. hahaha...

sat.. aku nak tag sapa ye??

ops.. terlebih lak.. sori.. hahaha... 

Maaf Sekiranya Entri Hari Ini Kurang Menarik Dan Maaf Juga Sekiranya Ada Terkasar Bahasa Yang digunakan ^_^

2 orang doakan kunci locker berjaya:

HeziqaMushadadLee said...

memang awal2 lagi muke kaw muke PEMBULI..haha

MaiRa QuEeN said...

sengal!!hahahahahha..kau memang!!same je kite..