page kunci locker

Tuesday, April 26, 2011

~ topi ~

Assalamualaikum

    

ok.. baru2 ni aku dapat doodle.. aku bangga giler.. yela..doodle tu cute.. lagi2 yang topi tu.. smart giler.. thank kat si pembuat.. klik nama or gambar kartun untuk ke blog si pembuat.. 

ok2.. bukan pasal doodle ni yang aku nak cite.. tapi pasal topi ni..

abang.. maafkan aku.. aku terpaksa cite walaupun benda ni perit untuk aku luahkan.. aku dah penat makan sorang segala perit ni.. aku harap kau tak marah kat aku sebab ungkit kisah lama...

ni kisahnya, aku pernah ada sorang abang angkat yang aku anggap macam abang aku sendiri.. family die semua aku anggap cam family aku.. mak die aku panggil "mama".. ayah die "papa".. adik die lak aku selalu gaduh.. jangan tanya sapa die.. malas nak cite dak pompuan yang suke cari pasal ngan aku.. hehe..

die jadi abang angkat aku sejak aku 10tahun... die ni anak orang kaya.. sedangkan aku ni anak orang biasa jek.. tapi family die tetap anggap aku cam anak.. tak sombong pun  dorang..

aku terus cite  pe jadi..

masa tu cuti sekolah.. die dah ada moto.. dah ada lesen.. die baru abez SPM.. die datang rumah aku.. dok rumah aku.. wah.. bahagia giler... aku rasa macam mimpi.. hah.. korang tahu tak.. die bukan jenis anak manja yang apa die nak semua dapat.. tapi sebaliknya die usaha sendiri untuk dapat apa yang die nak.. korang tahu.. die sanggup keje basuh pinggan kat kedai makan.. keje kat bengkel.. semata-mata sebab nak beli moto yang die nak.. mama boleh bagi die.. tapi die tak nak.. die nak beli pakai duit die sendiri.. dan TOPI NI MILIK DANIEL sebenarnya.. die bagi kat aku.. die beli pakai duit die sendiri... masa tu die nak pi genting ngan membe die.. ramai2 convoi.. aku nak ikut sangat masa tu.. die tak bagi.. so aku merajuk.. sebab tu la die nak pujuk aku.. die tidur umah aku seminggu.. dok ngan aku.. belanja aku.. bawa aku jalan2..

sebelum die gi.. die bagi aku topi ni.. topi yang paling die sayang.. aku penah gaduh ngan die sebab aku curi2 pakai topi ni.. giler ngamok die kalo aku curi2 pakai lepas tu aku jalan.. balik lambat tak bagi tahu die.. ok2.. sebelum die gi.. die bagi topi ni.. aku tak akan lupa camne cara die bagi aku topi ni.. die sekeh aku dulu.. lepas tu die usap2 kepala aku.. then die pakaikan topi ni.. " ko jaga topi ni baek2.. jangan rosakkn.. jangan hilangkan.. jangan kasi kotor.. semualah jangan.. aku akan balik untuk ambil topi ni.. " aku rasa berat hati giler nak bagi die gi.. so.. aku cuba minta die janji ngan aku.. janji die akan amek topi ni dan bagi aku tengok keputusan SPM die pakai tangan die sendiri.. " ok.. aku janji kat ko budak kecik.. aku akan balik.. percaya cakap abang ko ni.. abang akan balik amik topi ni dari adik dan bagi adik keputusan SPM abang dengan tangan abang sendiri.. abang JANJI !! "

esoknya aku dapat panggilan.. die kemalangan.. die ada kat wad isu.. hati aku berkecai.. abang aku la !! abang aku kat hospital !! aku jerit kat bapak aku suruh hantar aku pi hospital kt KL.. bapak aku terkejut tengok aku macam tu.. so.. die hantar aku.. sepanjang jalan air mata tak berhenti mengalir sampai aku tertidur.. aku siap mimpi die lagi.. "abang.. tunggu aku.. jangan pape jadi kat ko.. aku nak jumpa ko.." hanya Allah je tahu betapa sakitnya hati ni..

seminggu die dalam wad icu.. sebab teruk sangat tapi die sempat sedar dan die tengok aku bawa topi tu.. die pakaikan aku topi tu.. die bagi aku ke?? die gak cakap die elak lembu.. lembu?? kawan die semua cakap tak ada lembu.. mungkin dah sampai masa die.. die hembuskan nafas terakhir seminggu lepas masuk icu tu.. hati ni berkecai.. air mata tak henti mengalir.. nak cium dahi die pun aku tak sanggup.. tapi aku kuatkan diri.. tahan air mata ni dari menitik kat atas die masa aku cium die..

abang ! kenapa kau tinggalkan aku ?? !! kenapa !!hati aku memberontak giler.. aku tak boleh terima.. aku tengok sendiri die hembuskan nafas yang terakhir depan mata aku.. aku pegang tangan die.. aku rasa sejuk.. alhamdulillah die gi dengan mudah mungkin kerana die baek.. kuat solat.. ada kesan di dahi die.. tapi aku tetap tak boleh terima kenyataan.. aku nangis jek.. aku tak gi sekolah lebih dari seminggu.. lepas tu aku gi skola.. aku wat tak tahu jek.. dok sorang2.. nangis.. abang aku !!

bape hari lepas tu.. keputusan SPM keluar.. aku sanggup ponteng skola.. pi KL naek bas.. gi umah die.. cikgu die datang rumah hantar keputusan SPM die.. mak die nangis.. rebah ke bumi bila tengok keputusan die.. aku terkejut.. aku tengok keputusan die.. 9A1.. 9...A..1...!!! abang !! aku tersentak.. ko dapat keputusan yang baek.. kenapa ko tak tunggu !! ko tipu aku.. ko cakap ko sendiri nak bagi keputusan SPM ko kat aku !! mana janji ko !! mana !! kenapa ko tinggalkan aku.. air mata aku mengalir tak berhenti.. sampai hati ko abang.. tinggalkan aku.. tinggalkan mama papa.. dalam hati ni bangga.. tapi perasaan sedih lebih besar dari bangga aku.. aku tak mampu.. aku tak kuat..

aku takkan lupa.. bila ko nak pujuk aku.. mesti ko sekeh aku.. tarik hidung aku.. usap2 rambut aku.. peluk aku.. kadang2 aku marah kat ko sebab ko suka kaco rambut aku.. penat aku wat pacak.. aku rindu semua tu.. aku dah tak dapat rasa semua tu.. sapa jek nak wat macam tu kat aku?? topi ni macam mana?? aku kena simpan?? bila ko nak amek?? bila !!! aku sakit abang.. aku tak larat terima kejutan ni.. aku tak kuat.. aku tak mampu dah.. aku tak boleh terima !!

hmm.. tapi itu dulu.. sekarang aku dah belajar terima pemergian ko abang.. aku akan jadi adik yang selalu doakan kebahagiaan ko kat sana.. aku akan jadi orang yang macam ko nak.. aku nak sangat peluk ko abang.. kalo ko dapat baca ni.. entri ni khas buat ko.. biarlah orang nak kata panjang.. aku tak dulik !! ni untuk ko ABANG !! ko akan jadi abang aku sampai bila2.. tunggu aku abang.. tunggu.. aku akan jaga topi ni macam yang ko nak.. aku akan jaga keluarga ko.. aku akan jadi ko.. aku akan pakai topi ni setiap kali aku jumpa family ko.. family aku.. aku rindu ko.. AKU SAYANG KO ABANG !! semoga ko tenang kat sana.. amin..

p/s : al-Fatihah buat abang angkat aku Daniel.. semoga die bahagia di sana.. dan aku hope sangat korang jangan kata ppe lagi pasal topi ni.. terima kasih...

Maaf Sekiranya Entri Hari Ini Kurang Menarik Dan Maaf Juga Sekiranya Ada Terkasar Bahasa Yang digunakan ^_^

39 orang doakan kunci locker berjaya:

Noraien said...

AL-FATIHAH..

semoga roh abg awk dicucuri rahmat yea..jgnla bersedih k,kita yg hidup nie kena teruskan kehidupan..

ALLAH lebih sayangkan arwah abg awk ! :)

izwan said...

thnk aien..huhu...thnk sgt2...xpewla.. sy cuba wt yg terbaek utk dri saya n semua..

Aezudin said...

topi yg brmakna.. simpan leklok.. semoga abg ko di tmptkn di tmpt yg sptutnya.. AMIN

aslann said...

Al-Fatihah, semoga Roh arwah sentiasa ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman..aminn.. :)

Si GaJus!!! said...

ceday kut dgr kesah nih.... Moga rohnya bersama org beriman... amin.. AlFatihah..... saba ok!!

MaiRa QuEeN said...

moga rohnya dirahmati..

:: Azizah Alwi:: said...

Alfatihah..Semoga dia tenang berada dialam barzakh dan semoga ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.Izwan kita yang masih hidup ni kena teruskan kehidupan walau apa pun yang terjadi.Aku tahu kau kuat..

fAriErAhAsAnZ said...

moge roh nye sentiase di cucuri rahmat . .
sob2 . cedey jea bace entry nie . .
wuu,kotak tisu ade jea depan nie . .huk3 . . ALFATIHAH.!

F A I Z said...

seribu pahit manis nilai topi yang dimiliki..jga leklok...semoga roh abg kunci dirahmati Allah s.w.t.. terharu baca kisah ni..

zulhaidi said...

stiap yg hidup pasti akan pergi..nak ke x..kene trima hkkat itu~~al fatihah wat aBg daniaL

hafiz hafizol said...

AlFatihah wat arwah.. Allah lebih sayangkan Dia wan.. jage topi 2 leklok..

Nazwa Nafisha said...

cdey sgt bce cte ney...
alfatihah utk abg awk tu...

HeziqaMushadadLee said...

alfatihah!weyh!kaw buat aku sedih dowh!

Yuyu Johanna said...

ok...thanx visit my blog.sgt sebak.
Al-fatihah~

azlanmatt said...

Alfatihah kpd arwah...slalu lah baca surah Yaasin untuk sedekah.. setiap kenangan bersamanya akan terpahat dlm ingatan smpai bila2...so jgn bersedih krn Allah tidak menyukai hambanya meratapi kematian..

@tiF said...

al Fatihah...

ko mesti jdi adik yg baik tau.. buktikan tau.. Moga ko jumpa dia kat syurga nt. Ameen...

yad'z said...

Al fatihah..

be strong k.. kalau dia ada mesti dia tak suka tengok awak sedih2.. even dia dah tak ada.. kenangan arwah dengan awak still ada kan.. jaga topi tu elok2.. jangan bagi ilang lagi k.. arwah tau awak sayang dia.. n for sure arwah sayang kan awak.. =)

LuLuLaLaLengLeng said...

al fatihah........ hmm. tak terkata dan tertaip pla... tabahkan hati...T_T

Along Usop said...

sentimental value tu..

selalu la ingat ke die.. sama2 kite sedekahkan alfatihah... em..

tyka chou said...

AL Fatihah tuk abg awak.
smoge die brada di kalangan org2 yang beriman....amin....

Jemari MonteL said...

Al-Fatihah tuk arwah...

ps: nape arini pakat mood sedey??? :(

Afsar said...

Sebab tuhan sayangkan dier, tuhan amik nyawa dier dulu..

al-fatihah~

najihah sahami said...

terus tabah yea....

alfatihah untuk arwah~

Myung Dae said...

=(
=(
=(
=( ape lagi aku nak cakapkan. Sedeh sangat2. Maafkan aku sahabat (^_^)

mr_right said...

sabar ye,
sume tu dugaan dan takdir Allah swt.
(:

cik najihah said...

terime kasih membuatkan sy menangis..
al fatihah buat arwah abg kamu..
smoga kamu kuat ye:)

n!cK said...

al-fatihah utk arwah...:)

miss lollipop said...

siyes...mmg cdey..sobs3 )):

misz farahniza said...

em..sdey...farah mesti x sekuat awk kalo jdik kat farah....sabar ea...

chemay said...

semoga beliau ditempatkan dikalangan org yang beriman :)
amin

fasya said...

semoge ko terus kuat.. jgn lupe utk trus doakan kebahagiaan dy kat sane..

Orang Kampung said...

al-fatihah..
smoga hng tabah mghadapi smua ini...
wlupun pnjng.. tapi tak mmboringkan.. sma-sma la kta mdoakan kbhagian dia d sna.. smoga dia d klngan org yg beriman..

mr.kylephytrie said...

sesuatu yang mempunyai kisah silam yg xdapat di lupakan...bley menjadi batu loncatakan atau anjakan tuk kite mara ke hdapan....al fatihah...terharu rasenye...semoga roh beliau dicucuri rahmat...

!kiN Nik!sA said...

teringat kat abah dan 2 abg yg da pergi .. al fatihah .. kuatkn smgt..

Hero Ummi said...

Al-Fatihah utk abg kau..Ustz aku kata org mati muda ni sbb Allah dah puas hati ngn dia(utk yg bgs),yg tak bgs lak sbb Allah taknk bg dia + dosa.apepun ko sabar la,ade hikmah!

alyajane said...

terjumpa entri nie huhu sedih la.. erm awak bersabar ye itu dugaan kepada kita yg hidup.. saya pernah merasa kehilangan juga

ezzarozzella said...

rasa nak nangis bila baca entri nie )'=

AL-FATIHAH buat abg anda .