page kunci locker

Saturday, August 20, 2011

kawan tak guna, bukan nak sokong !

Assalamualaikum

Korang semua mesti pelik kenapa aku marah ni kan. Sebab apa aku marah? Tajuk tu jek korang dah tahu. Ya ! Aku marah kawan yang hampeh ! Kawan sepatutnya sokong kawan, ni tak. Jatuhkan semangat orang tu pula, ada ke patut. Grrrrr...

Aku tengok dalam dunia ni, semua orang mestilah tak senang kalau kawan dia ada keistimewaan yang lebih sikit, kawan dia tu buat sesuatu yang patut dapat pujian. Mesti dorang tak senang hati, tak suka. Bukan nak sokong malah pergi jatuhkan lagi adalah. Menyampah aku dengan orang macam ni. Minat kawan ko tu pergilah sokong, jangan nak jatuhkan semangat orang, jangan nak jatuhkan kawan.

Kawan makan kawan betul. Kalau kau buat sesuatu mesti ko nak orang sokong ko kan? Tapi asal ko tak sokong kawan ko sendiri? Pelik sungguh. Kalau kita tak nak orang buat kat kita, kita jangan buat kat orang. Korang tengok CONTOH print screen kat bawah ni. Ni aku print screen hanya sebagai contoh sahaja. Bukan aku nak jatuhkan orang ni. Sebagai renungan kita !

~ klik untuk lebih jelas ~

Dah nampak? Budak ni dua orang ni memang tak sokong lansung minat kawan dia. Kawan dia tu suka buat video tapi dorang boleh pula cakap macam tu. Tak patut betul tindakan kawan macam ni. Kita sebagai kawan haruslah sokong minat kawan kita. Jangan jatuhkan kawan kita, jangan jadi duri dalam daging tanpa kita niat dan tanpa kita sedar. Jangan jadi gunting dalam lipatan kalau kita nak hidup gembira. Grrrr...

Apa-apa pun, korang semua mesti perasan punyalah kalau korang dapat sesuatu, korang buat sesuatu yang dapat pujian, korang jadi femes tiba-tiba. Mesti punyalah ada yang akan bisik-bisik kat belakang. Hampeh...

Korang macam mana? Nak sokong kawan ke nak jatuhkan kawan? Fikir sendiri apa akibat kalau kita suka jatuhkan orang ni.

P/S : Moral of the story, sokonglah kawan kita sendiri sebab siapa lagi nak sokong dorang kalau bukan kita sebab suatu hari nanti kita juga akan perlukan sokongan dari rakan kita. Sokongan kawan, keluarga, orang terdekat sangat penting untuk setiap orang termasuk anda sendiri. Renungkan.

Jom layan video dari blogger yang kawan dia tak sokong dia punya minat ni. Sila klik link INI UNTUK VIDEO DARI CERITA MAMAT...yang sudah dimasukkan dalam youtube. Layan~~

Renung-renungkan dan selamat beramal ^_^

Maaf Sekiranya Entri Hari Ini Kurang Menarik Dan Maaf Juga Sekiranya Ada Terkasar Bahasa Yang digunakan ^_^

11 orang doakan kunci locker berjaya:

mamat said...

haha nasib baik diaorang bukan blogger...kalau tak dia balas balik entri ni..he3

Radzif Omar said...

bgus la ko pdmkan nma komentar..kne dgn tjuk entri ko sdri..tujuan hy utk menyedarkan perlakuan org bukannye memalukan org..nice entry

yuliyana anak wahit said...

stuju ngn entry.. x suke kawan makan kawan.. saya pon pernah kene gak.. kawan baik saya sendiri tikam saya. ish3... rase mcm nk bunuh je die.. hahahaha

Foster said...

biasa la bro.. nama pun kawan. kite bako je

kunci locker said...

mamat : haahha...biarlah dorg nk wtp pn..wakakaka...aku suka kalo org hentam aku...wakakakak...

kunci locker said...

radzif omar : hahaha...aku buat utk tegur...sbb tu aku padam..kalo aku nk malukan dah lme aku tayang...huhu

kunci locker said...

yuliyana anak wahit : hahaha..jgn2..t jd pembunuh lak..masuk penjara lg susah..kng kne hukum gantung lg susah...hehehe

Syarlynna Sarawak said...

It's harsh world out there. If stranger nak jatuhkan kita tak heran lah tapi kawan sendiri macam =.=

tak nak support kawan punya minat takpe but jangan nak hancurkan someone's dream.that's all

mindaKhayaLan said...

aku sedih sekiranya dia adlah orang melayu..=(

Syafiq Salim said...

kalau sesama blogger leyh tgk kat video mamat d quedro papa tuh... :D
adeh~~ kalau tak tutup pun xpe nama... v(^_^)

FARIZA AINA said...

kesian kat kawan tu..ptot nya..sokong la dia..ni nak hentam dia pulak..jeles lettew..sbb kwn dia berbakat..hehe