page kunci locker

Saturday, June 18, 2011

SELAMAT HARI BAPA !

AMARAN : entri ini sangat panjang !

Assalamualaikum

mengikut entri amal espraza, hari bapa jatuh pada 19 Jun 2011 ni.. so, aku tulis awal 1hari sebab masa hari bapa tu aku dah sibuk.. tak sempat nak tulis entri nanti.. yang pasti aku akan buat ayah aku gembira dulu sebelum aku naek bas ke IPG penang.. aish.. kenapa hari bapa jatuh pada hari aku naek bas balik penang.. hmmm...

meh aku nak story mory tentang ayah aku yang kacak ni.. sebelum tu maaf sebab aku tak ada gambar ayah aku.. ayah aku jenis tak suka bergambar.. tapi die suka bergambar dengan bini die.. haha.. aku tak de gambar die lansung.. sebab die simpan semua gambar die tak bagi anak2 buat maen..

ayah aku ni seorang laki yang gagah, kuat, penyabar (tapi angin tak tentu.. ikut mood die), pemarah gak kadang2, suka bergurau gak tapi aku tak faham.. so kadang2 aku tak gelak.. aku buat muka pelik.. haha.. kerja kerajaan.. gigih cari duit untuk sekolahkan anak2 dan bagi anak2 makan...

ayah aku kerja sebagai seorang yang agak berpangkat gak la.. die penolong kanan.. die adalah timbalan pengarah kastam melaka.. wah.. aku bangga dengan ayah aku.. die kerja keras.. die dapat pangkat yang sepatutnya die dapat.. kalau die pindah muar semula, die akan jadi pengarah, tapi malangnya.. kat muar tak de kerja yang die buat sekarang ni.. jadi die tak dapat pindah.. mula2 nak pindah putrajaya.. naek pangkat tapi ayah aku tak sanggup tinggalkan family, dok sorang2 kat putrajaya.. die tolak..

ye, korang dengar timbalan pengarah tu pangkat besar, gaji pun besar, tapi sebenarnya kecil jek gaji.. kerja kerajaan berapa sangat besarlah yang die boleh dapat.. dengan keistimewaan kerja kerajaan ni.. ayah aku banyak hutang ngan bank.. sebab pelajaran anak2, sebab kereta nak pakai, rumah, macam2 lagilah.. berapa sangatlah tinggal untuk makan.. tak cukup sangat2..

korang ada tak benci ayah korang?? tak kan.. paling tak pun mesti tak rapat.. tapi aku, ye.. aku benci ayah aku.. berdosakan aku.. aku salahkan ayah aku, sebab die keputusan upsr aku hancur, aku tak dapat masuk asrama, sebab die keluarga aku jadi macam ni sekarang.. susah..

ayah.. seorang yang sangat tabah.. die tahu anak2 die benci kat die sebab die kawen laen.. masa aku umur 12tahun, aku belajar benci ayah aku sendiri.. ayah aku kawen laen masa aku nak upsr.. ayah.. seorang yang gigih kerja untuk bagi anak2 die makan walaupun anak2 die benci die.. suka bila die tak ada kat rumah, lega bila die tak ada kat rumah..

ayah.. seorang yang agak serabut kerana banyak kerja, hutang dan masalah yang nak difikirkan tapi anak2nya tak pernah faham.. tahu hanya nak duit dan hidup senang.. kadang kala ayah terpaksa kerja lebih masa.. ayah cari duit laen dengan tolong2 orang laen.. gigih die kerja.. die sanggup hutang demi bayar hutang.. berhutang lagi.. tapi berhutang dengan anak2 sendiri.. die kurangkan egonya..

ayah.. ayah tabah sangat.. ramai anak ayah.. ayah ada 2 bini.. 2rumah.. kadang2 wan tengok ayah dok sorang2, ayah termenung.. mesti ayah fikir macam mana nak dapatkan duit lebih.. macam mana nak bayar hutang.. macam mana nak uruskan anak2.. macam mana nak berlaku adil..

rambut ayah dan semakin putih.. wajah ayah dah semakin berkedut.. rambut ayah dah hampir tak de.. mungkin sebab banyak sangat berfikir..

selama ni wan tak nampak semua ni ayah.. wan hanya tahu benci ayah sebab itu sebab ini.. tanpa alasan yang munasabah.. wan benci ayah kandung wan sendiri.. hina betul anakmu ini.. berdosanya aku.. Allah.. bila wan dah masuk IPG, baru wan tahu.. baru wan sedar.. betapa susahnya ayah cari duit.. ayah selalu jek suruh mak call wan.. setiap kali call mesti soalan ayah duit cukup tak.. wan tahu ayah tak de duit tapi ayah mesti akan cari duit untuk bank in kat akuan wan.. kadang2 wan sengaja tak bagi no akaun sebab wan tak nak ayah bank in duit.. wan tipu.. wan cakap wan ada duit sedangkan wan pun terpaksa pinjam kawan duit sebab nak makan.. kadang2 berhari2 tak makan.. wan makan kat surau jek setiap kali ada makan free...

maafkan wan ayah.. sebab wan anak derhaka.. wan benci ayah wan sendiri.. tak de anak pun kat luar sana yang benci ayah mereka.. tapi kami adik beradik tak sayang ayah walaupun ayah curahkan kasih sayang sepenuhnya pada kami.. mungkin kerana ayah berbini laen dan lebih sayangkan bini dan anak2 kat sana.. tak pernah anak tangan anak kat sana.. tapi bila kami buat silap.. tangan ayah selalu memanaskan pipi kami.. rotan selalu meninggalkan calar dibadan..

dulu wan tak faham.. sekarang wan faham.. sebenarnya cara ayah tu yang mendidik kami untuk rajin belajar dan jadi anak yang baek.. walaupun ayah kawen laen.. anak ayah semua berjaya dan pandai.. semua baek.. tulah rahsia ayah dan mak.. ayah sebenarnya lebih sayang kat kami sebab tu ayah rotan kami.. ayah mengharapkan anak2 ayah ni akan menjaga ayah dimasa akan datang..

wan dah faham ayah.. tapi adik2 masih tak faham lagi.. ayah sabar ye,, bila dorang dah matang dan dah hidup jauh macam kami 3orang anak ayah ni.. insyaAllah dorang akan faham.. betapa besarnya pengorbanan ayah.. selalu sangat wan rindu kat mak dan ayah.. tapi wan takut nak call.. wan takut wan menangis.. wan dengar suara lembut ayah.. wan rasa kehangatan seorang ayah walaupun dah lama sangat wan tak peluk dan cium ayah.. hanya tangan sahaja yang selalu wan cium.. itu pun jarang2..

~ pak google yang baek hati ~

ayah.. ayah sabar ea.. ayah pasti akan hidup senang bila wan dah kerja nanti.. wan tak berani janji tapi wan akan berusaha untuk buatkan ayah dan mak hidup senang.. sebab tu wan tak belajar bercinta.. wan tak belajar hisap rokok.. kerana wan tahu semua tu akan menghabiskan duit.. wan ingat masa kecil2 dulu.. masa kita rapat.. ayah selalu tanya.. dah besar nanti nak jadi apa.. dah besar nanti nak kawen dengan siapa.. dah besar nanti sayang mak ayah tak.. dah besar nanti jaga mak ayah tak?

soalan tu buatkan wan berfikir.. ayah.. wan akan berusaha.. insyaAllah.. Allah ada dimana2 sahaja.. Allah akan membantu hamba-Nya yang berada dalam kesusahan.. insyaAllah pasti akan ada jalan keluar..

maafkan wan ayah.. tak banyak kenangan manis kita bersama.. hanya banyak kenangan pahit.. wan akan ubah kenangan pahit itu kepada manis.. wan akan jaga ayah.. ayah ngn mak tunggu wan dah bekerja ye.. ayah.. wan SAYANG AYAH ! wan akan selalu ungkapkan kata2 ni selepas ni..

SELAMAT HARI BAPA duhai ayahku yang tercinta... anakmu ini dahagakan kasih sayangmu ayah.. semoga kita akan rapat kembali seperti waktu wan kecil2 dulu.. amin ~~


Maaf Sekiranya Entri Hari Ini Kurang Menarik Dan Maaf Juga Sekiranya Ada Terkasar Bahasa Yang digunakan ^_^

10 orang doakan kunci locker berjaya:

HeziqaMushadadLee said...

pergh!memang bikin mata aku berair..rase cam nak peluk bapak aku sekarang jeh :(

kunci locker said...

heziqa : peluklah ^_^

syrupmasin said...

adoii sedeh..selamat hari bape :)

wanda said...

terima kasih buatkan airmata saye mngalir...rindu ayah saye yg dh 3 tahun mninggalkan dunia..;(

Mejuez said...

Kau bagi apa hadiah dekat bapak kau?? :)

Mejuez said...

memang panjang..... terbeliaqq mata aku nak baca.. :D

Alia Natasha said...

lepas ni nak cium abah saya puas puas :)

saveqmm said...

sayangila abah kita....

selamat hari bapa..

MaiRa QuEeN said...

pengorbanannya tiada tandingan

blog-tips-kurus said...

Sedekah Al-Fatihah kepada ibu bapa setiap selepas subuh.. :-)